Projecten

De Útlopersbus

 

Als sinds de oprichting van de band hebben de Útlopers het druk. Ze treden meer dan vijftig keer per jaar op in binnen- en buitenland en leggen daardoor de nodige kilometers af. Het vervoer naar en van de optredens was altijd een hele opgave, want hoe vervoer je vijftien personen tegelijk?

Vaak werd gebruik gemaakt van personenauto’s, geleend van ouders en kennissen. Later huurden werden er busjes gehuurd, zodat er maar twee voertuigen nodig waren om alle Útlopers tegelijk op de plaats van bestemming te krijgen. Het lukte dus wel, maar erg praktisch was het niet. Een bus was dan ook één van de eerste dingen die bovenaan het verlanglijstje van de Útlopers stond.

Maar voordat er een bus gekocht kan worden, moet er wel eerst het een en ander in orde zijn, om maar te beginnen met de financiën. Daarnaast zal er iemand de bus moeten besturen, dus zal iemand zijn busrijbewijs moeten behalen. Ook randzaken zoals de verzekering en stalling moeten goed uitgeplozen zijn voordat tot de aanschaf van een eigen bus kan worden overgegaan.

Maar ook het vinden van een geschikte bus is niet in een poep en een scheet gebeurt. Dat komt mede door de eisen die de Útlopers eraan stelden. Zo moet de hele band erin passen en dient er ook een laadruimte aanwezig te zijn om alle instrumenten mee te nemen.

Na vele bezoeken aan autodealers en particulieren door het land viel eind 2013 de keus op een witte Mercedes 309D uit 1985: een oud legervoertuig die werd gebruikt om soldaten te vervoeren.

Útlopers stijl
Maar een bus is maar een bus: niet heel spannend. We hadden het plan opgevat om er een rijdend kunstwerk van te maken. Niet jolig, maar een opvallende verschijning. Diverse ontwerpteams gingen aan de slag en de muziekrepetities die volgden, startten steevast met een overleg om beslissingen te nemen over welk ontwerp op de bus zou belanden.

Nog geen drie weken na de aanschaf van de bus, was de vieze witte Mercedes omgetoverd tot een blinkende Útlopers-bolide. De zijkanten van de bus zijn roze, met op het uiteinde het Útlopers-logo. Op de achterkant van de bus staan de sponsoren en op het dak prijkt een grote Friese vlag.

Binnen vijf jaar na de oprichting van de Útlopers kwam één van de grote dromen die de band heeft uit; een eigen bus waarmee de muzikanten ieder optreden met z’n allen van A naar B kunnen reizen.

En zeg nou zelf: is het geen plaatje?


Eigen repetitie ruimte.

 

Van Sportschool tot nieuwbouwpand.

Een band beginnen is één, maar er moet wel ergens gerepeteerd kunnen worden. Dat lijkt makkelijk te regelen, maar in geval van een vijftienkoppige band -die nogal wat geluid produceert- wordt het een stuk lastiger.

Ten eerste moet de ruimte groot genoeg zijn voor alle bandleden en ten tweede moeten de buren zin hebben in vier keer ‘Jan Klaassen was trompetter’ en twaalf keer het intro ‘Hey Pachuco!’ op een avond. Via via kregen de Útlopers in 2009 de sleutel van sportschool Lifestyle in Sneek. Niet om cardio oefeningen te doen, maar om te repeteren in het spinning lokaal.

Iedere zondag werd er fanatiek gerepeteerd om de eerste nummers erin te krijgen. Ruim een jaar is van deze accommodatie gebruik gemaakt, waarna de overstap werd gemaakt naar de showroom van de scheepsstoffeerders van Jaarsma en Silvius in Sneek. De basedrummer van de Útlopers was daar werkzaam en zijn baas vond het geen probleem dat de muzikanten een mopje speelden tussen de hoofdkussen en lattenbodems.

Het bleek een fantastische plek. Het geluid werd geabsorbeerd door de aanwezige kussens en gordijnen en de locatie van het pand was ideaal: niemand had last van de geproduceerde decibels. Maar liefst vijf jaar komt de band iedere dinsdag bij Jaarsma en Silvius bij elkaar om te zwoegen op nieuwe nummers en muzikale ideeën. Eind 2016 komt daar verandering in.

Na een lange voorbereiding kochten de Útlopers begin 2016 hun eigen clubgebouw. Dit nieuwbouwpand wordt gerealiseerd op een industrieterrein in Sneek en zal naast repetitieruimte ook dienstdoen als vergaderruimte en uiteraard als stalling voor de bus. De verwachting is dat eind 2016 het in gebruik genomen gaat worden. 


Los in de Sneekweek!

 

De Sneker Útlopers en de Sneekweek zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 2013 nam de band een Sneekweekhit op, welke de naam ‘Los in de Sneekweek!’ draagt. De clip bij het nummer is opgenomen in hartje Sneek.

Het vrolijke ska-nummer is uitgebracht op CD-single, waarop ook het nummer ‘Take on me’ van de Noorse popgroep a-ha staat.

Los in de Sneekweek! is te beluisteren en te bekijken op YouTube. Daarnaast zijn beide nummers te beluisteren via Spotify en te downloaden via iTunes. 

Luister hiernaast ‘Los in de Sneekweek!’ en ‘Take on Me’.

U kunt de CD bestellen door een mailtje te sturen naar info@utlopers.nl. De kosten zijn 6 euro inclusief verzenden
Alle CD's zijn uitverkocht, u kunt Los in de Sneekweek niet meer als single bestellen, maar nog wel luisteren op alle streamingsdiensten!

12.10.30-iTunesLogo Spotify-Logo-Vector-PNG-02 YouTube