Nieuws

« Terug naar overzicht

Spannende overwinning ONKD Leidschendam

29-06-2016 om 16:07

Met een beetje gezonde spanning stapte we zondagmorgen rond kwart voor acht in de auto richting het Noord-Hollandse Leidschendam. Daar stond de 11e editie van het Open Nederlands Kampioenschap Dweilorkesten (ONKD) op het programma waar wij als Útlopers, samen met nog tien andere orkesten deelnamen in de wedstrijdklasse.

Waarom dit belachelijk vroege tijdstuip? We reden via Den Helder om onze trombonist Stefan op te halen. Hij had een familieweekendje op Texel gehad, kwam (uiteraard) eerder terug om met ons mee naar Leidschendam te gaan. Toen ook hij eenmaal aan boort van het Útlopers-schip was, voeren we door en arriveerden we om precies elf uur in Leidsenhage, het winkelcentrum van Leidschendam.

Pas anderhalf uur later zou het festival beginnen. Onze wachttijd benutten we om even lekker te eten, te drinken en te angstkakken. Om half 1 werd de jury voorgesteld en een paar minuten later beten de Bierbengels het spits af.

Onze eerste set -ook gelijk voor een jury- speelden we een half uur later op een grote markt. We konden merken dat we even moesten wennen. Na een drukke Sneekweek en de optredens die daarna kwamen, hebben we ongeveer een maand niet opgetreden. Iedereen was geconcentreerd, zocht elkaar op en maakte vooral het feestje zoals we die altijd maken.

Na deze set hadden we nog even tijd om te eten en bij andere kapellen te kijken. Persoonlijk vind ik het kijken bij de anderen altijd een van de leukste dingen tijdens zo’n festival. Het is spannend om te zien hoe de rest speelt en om ze te vergelijken met onszelf. Immers, wie weet zit je naar de uiteindelijke winnaar te kijken.

Na onze eerste set speelden we twee sets op feestpodia. Dat wil niet zeggen dat dat podia zijn waar slingers zijn opgehangen, maar dat het optreden niet wordt beoordeeld door een vakkundige jury. Tijdens deze sets kan je even de druk van je af gooien en lekker spelen. We speelden twee keer lekker en merkten dat we meer en meer op elkaar ingespeeld raakten. Die laatste, set daar focusten we ons volledig op. Dat moest een knaller worden.

En dat werd het. Op een bomvol plein, waar inmiddels alle kapellen zich hadden verzamelt die klaar waren, speelden we onze laatste vijftien minuten. Help, Paint it black, Hey Jude; ze kwamen allemaal voorbij en klonken fijn, dynamisch en bombastisch wanneer het moest. Het klopte. Met een goed gevoel verlieten we het wedstrijdveld en dronken er, in afwachting van de prijsuitreiking, een biertje op.

Die begon rond kwart voor zes. Allereerst werden de publieksprijs en de winnaar van de leutklasse bekend gemaakt. Daarna begon de bekendmaking van de top vijf van de wedstrijdklasse. Een voor een werden de orkesten genoemd, maar de Útlopers bleef voorlopig uit. Iedere keer als de omroeper ,,De…” zei, zat het hart in onze keel. Uiteindelijk werd op de tweede plaats Haagsuh Bluf uit Den Haag genoemd en kon het niet meer misgaan. Met een halve punt verschil wonnen we het ONKD en mochten we twee bekers in ontvangst nemen.

Met een lach van oor tot oor speelden we nog een toegift van twintig minuten waarna we onze auto weer opzochten en onze overwinning vierde met een koud biertje en een potje voetbal.

Op de terugweg aten we een overwinningsmaal bij de KFC en de Febo waarna we rond tien uur weer in Sneek aankwamen. Daar hing een spandoek klaar met daarop ‘Útlopers kampioen’, gemaakt door Ella, moeder van Barritonist en trompettist Harmen en Warner.

We zijn ongelofelijk trots op onze titel en hopen nog vaak aan dit soort festivals mee te kunnen doen. Komende zaterdag nemen we deel aan de eerste Sneker Dweildag in de binnenstad van Sneek.

5 oktober 2012