Nieuws

« Terug naar overzicht

Trots op tweede plaats tijdens ONKD Leidschendam

29-06-2016 om 16:09

Na een bakje koffie bij onze verzamelplaats vertrokken we rond kwart voor negen naar Leidschendam. Het eerste deel van de rit duurde niet lang. Op de Afsluitdijk gingen we van de weg om even een luchtje te scheppen: een van onze trompettisten was niet lekker geworden. Even later gaf hij aan dat het echt niet meer ging, waarna we hem bij het busstation in Den Oever hebben afgezet. Jammer om zo de dag te moeten beginnen en al helemaal jammer voor Benjamin.

Tegen de klok van elf uur arriveerden we op plaats van bestemming. Het was koud: de truien konden aan en het inspelen mocht met recht de naam warmspelen dragen. Rond de klok van 13:00 uur speelden we ons eerste setje, en wel op het hoofdpodium. Het eerste setje vind ik persoonlijk altijd spannend. Even aftasten hoe het publiek reageert en als het een wedstrijd betreft is het natuurlijk maar afwachten wat de jury van je optreden vindt.

We gingen lekker van start: de nummers hadden een lekker tempo en ook het publiek deed goed mee. Een lekker begin van de dag.

De twee podia die volgde waren beide ‘feestpodia’. Dat wil zeggen dat er niet gejureerd wordt. Echter, er keken natuurlijk talloze juryleden. Namelijk, het publiek. Als er namelijk één groep goed kan beoordelen of je het goed doet en of je boeit, dan is het ‘t ‘normale’ publiek. We gebruikte de setjes om leuke nummers uit te zoeken voor het laatste wedstrijdpodium en het publiek had er net als wij lol in. Tevens was het zonnetje gaan schijnen: de truien hadden plaatsgemaakt voor de polo’s.

Tussen de setjes in genoten we van heerlijke biertje en dito broodjes kroket, georganiseerd door onze bassdrumer Ruben. Hij werd dan ook gebombardeerd tot Chef Munt.

Om iets over vijven gingen we los met onze laatste set en stonden we voor een lastige opgave: maar een paar man publiek vermaken. Dit lukte naar mijn idee erg goed. Het weinige publiek dat er stond werd op zijn wenken bediend. Leuke nummers, een paar geintjes tussendoor; het wedstrijdgevoel was er voor ons al een beetje af en dat kon je merken aan de speelstijl. De jury luisterde aandachtig, liep om het orkest heen en schreef ijverig. Na een kwartier deden we nog een toegift, waarna het ONKD qua spelen gezien erop zat.

Een uur later begon de prijsuitreiking. We hadden het idee dat de concurrentie dit jaar nog sterker was dan vorig jaar. We hoopten op een plek in de top 5, maar rekenden nergens op. Nummer twaalf tot en met nummer zes werd opgenoemd; we zaten er niet tussen. De bandleiders van alle orkesten in de top 5 moesten op het podium komen staan, waaronder dus Arnold.

Plaats vijf werd bekend gemaakt. Geen Útlopers. Plaats vier werd bekend gemaakt. Geen Útlopers. Nu waren we aan de beurt, dachten we. Plaats drie? Geen Útlopers. De eerste plaats ging tussen de Útlopers en de Flierefluiters uit Sassenheim. Laatstgenoemde trok aan het langste eind en won het ONKD met een recordaantal punten. Wij behaalden de prachtige tweede prijs met een daarbij behorende beker.

Na de prijsuitreiking genoten we van een toegift van onze vrienden uit Sassenheim, die met een knap staaltje muziek bewezen de terechte winnaars te zijn.

Tijdens het kijken en luisteren naar de Flierefluiters zijn we helaas onaangenaam verrast. Bij terugkomst bij onze instrumenten bleek dat een onderdeel van de sousafoon van onze bassist was gestolen. Dit wekte bij ons de nodige boosheid en tevens stress op: het onderdeel dat weggenomen was, is moeilijk nieuw te verkrijgen. Door kortdaad optreden van de organisatie is het gelukkig opgelost.

Na een voorspoedige terugreis, met een korte stop bij de KFC, reden we vlak voor tien uur weer Sneek binnen.

We hebben een geweldige dag gehad en zijn trots op onze tweede plaats.

30 september 2013