Nieuws

« Terug naar overzicht

Útlopers tiende tijdens ONKD Groenlo

03-08-2016 om 12:57

Het was een mooie dag, donderdag de negende van mei. De zon scheen al vroeg in de morgen en iedereen had er enorm veel zin in. We reisden, inclusief vrouwelijk schoon, af naar het Gelderse Groenlo om deel te nemen aan het Open Nederlands Kampioenschap voor Dweilorkesten (ONKD). In 2011 en 2012 werden we zevende, een prestatie die we dit jaar flink wilde overtreffen.

Vlak voor het middaguur arriveerden we in de stad van Grolsch. We laadden onze spullen uit, maakte kennis met onze begeleiding en speelde een paar nummertjes warm. Om twaalf uur barstte het feest los, met voor ons om te beginnen een ‘publiekspodium‘. Voor de duidelijkheid: alle bands spelen op een aantal wedstrijdpodia (waarbij dus een jury aanwezig is) en publiekspodia, waar in principe niet gejureerd wordt.

Onze tweede set speelde we voor een jury. En die ging best lekker. We speelden nummers als Sex bom, Take on me en Meneer kaktus en het publiek zong en deinde mee. Een set om tevreden over te zijn.

Hierna maakte we onze opwachting op vakantiepark Marveld in Groenlo. Ook dit is een publiekspodium. Deze set was eigenlijk beter dan de eerste. De interactie met het publiek was fijn, iedereen was geconcentreerd op de muziek en dat was ook te merken aan de respons van het publiek. Een erg fijn gevoel en een flinke motivatie voor de volgende podia.

De volgende twee sets speelde we wederom op wedstrijdpodia. We hadden tussen onze optredens door veel vrije tijd, waardoor we ook andere bands konden bekijken. Het niveau was hoog. Er zaten leuke feestformaties tussen waarbij soms ook individuele muzikanten er qua niveau erg uitsprongen. Mooi om te zien.

Voor ons zelf hadden we het idee dat elke set steeds een beetje beter ging. Een goed gevoel hadden we dus, toen we rond de klok van half zeven klaar waren en wachtten op het eindoordeel van de jury.

En dat oordeel viel een beetje tegen. We werden als tiende van de achttien genoemd; een flinke degradatie ten opzichte van de vorige twee edities. En dat terwijl we het gevoel hadden dat we ditmaal echt goed voorbereid ten tonele kwamen.

Ook de juryrapporten snapten we niet helemaal. Uit die opmerkingen bleek bijvoorbeeld dat sommigen ons qua show niet strak genoeg vonden. Dat kan ook wel kloppen, want die hadden we niet ingestudeerd. Dat is ook niet onze insteek.

Ook is een groot aantal nummers die we speelden tijdens de sets, in de juryrapporten niet terug te vinden. Jammer, omdat we op deze manier niet goed kunnen nakijken waar we aan moeten werken.

Op de terugweg aten we nog een hapje met de dames en heren van Alarmfase 3 in Mac Donalds in Duiven, waarna we rond 23:00 uur weer aankwamen in Sneek. Moe van een toch prachtige dag.

De komende weken gaan we de rapporten nog eens ontleden. Kijken met welke opmerkingen we iets kunnen en ons goed voorbereiden op de dweildag in Bemmel.

We willen onze vrienden van de Flierefluiters uit Sassenheim hartelijk feliciteren met hun overwinning. Zij werden met overtuiging en dik verdiend eerste.

 

Toegevoegd op: 12 mei 2013