Geschiedenis

Geschiedenis de Útlopers Sneek

 

De Útlopers bestaan sinds augustus 2009 en is een lang gekoesterde wens. Al jaren was het een idee van een aantal van de vijftien muzikanten om een dweilorkest op te richten. Maar zoals vaak bij dat soort projecten, bleef het bij een luchtkasteel.

Na deelname aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in 2009 met Drum- en showfanfare Advendo (waar 80% van de bandleden hun roots hebben) in Kerkrade, speelden enkele leden aan het einde van de dag bij wijze van een geintje nog een korte jamsessie. Toen was het zeker. Ze gingen een dweilorkest beginnen, en rap ook.


 

 

 

 

 

 

 

                                                     

 

 

                                                                           

Binnen twee maanden werd er een bezetting gemaakt, een oefenlocatie geregeld en werden er nummers ingestudeerd. Toen de eerste aanvraag binnenkwam, had de groep nog één probleem. Er was geen naam.

Diverse titels en leuzen waren de revue al gepasseerd, maar het was het allemaal net niet. Toen de muziekrepetitie voor de zoveelste keer te laat begon en veel te laat eindigde, riep de basedrummer: ,,We kenne wel de Útlopers hete, ’t loopt bij ons altijd út!” Blaaskapel de Útlopers was een feit.                                                        

De Útlopers verzorgen ieder jaar meer dan vijftig optredens. Tijdens talloze evenementen, (dorps)feesten en bruiloften waren zij al de vrolijke noot. Zo speelden de vijftien heren twee keer tijdens het TROS muziekfestival, maakten ze diverse keren feest tijdens de EK- en WK-afstanden schaatsen in het Thialf stadion in Heerenveen en speelden ze voorafgaand en tijdens de pauze van de KNVB-bekerwedstrijden van Ajax en AZ. Ook zijn ze graag geziene gast tijdens het carnaval in Zuidelijk Nederland, taptoes en optochten door het gehele land en zijn ze natuurlijk ieder jaar een volle week van de partij tijdens de Sneekweek in hun eigen Sneek.


Buitenland

 

Niet alleen in Nederland kent men de Útlopers, ook ver buiten de landsgrenzen hebben mensen kennis gemaakt met de gezelligheid uit Sneek. Zo maakten de Útlopers in 2011 hun eerste buitenlandse trip naar het Duitse Keulen. Ze traden op tijdens het uitbundige carnavalsfeest van de Duitsers. Het werd een verschrikkelijk groot feest dat de leden niet snel zullen vergeten. De vuurdoop in het buitenland was meer dan geslaagd, zeker gezien de aanvragen die daaruit volgden. De Útlopers zijn inmiddels vaste gasten in Duitsland en reizen geregeld af naar Duitsland.   

Het gevolg was dat meer organisaties in het buitenland de Útlopers wisten te vinden. Landen als België, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Zwitserland werden meerdere malen bezocht. Zo speelden de Útlopers in België tijdens de verjaardag van de stad Lier, welke exact 400 jaar bestond. In Frankrijk en Oostenrijk werd door Nederlandse emigranten een Nederlands themafeest gehouden, de Útlopers zorgden tijdens deze spektakels voor de oer-Hollandse sfeer.

 


Kampioenschappen

 

De Útlopers houden van uitdaging en doen daarom jaarlijks mee aan zogenaamde dweildagen, wedstrijden voor dweilorkesten. En niet zonder succes. In 2015, 2016 én 2017 werden ze Nederlands kampioen door de Bemmelse Dweildag te winnen. In 2016 hebben de Útlopers hun eerste internationale kampioenstitels binnen weten te slepen. Ze werden namelijk Belgisch kampioen in Halle en tijdens de EURO musiktage in het Duitse Bösel hebben ze de Showklasse gewonnen. 


Ook dweildagen in Zoelen, Mijdrecht, Leidschendam, Raalte, Den Bosch en Hengelo schreven de Útlopers op hun naam. In 2012 vierde de band ook succes in eigen stad. De eerste Sneeker Dweildag ging de geschiedenisboeken in met de Útlopers als onbetwiste winnaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017  
1ste NK Voorthuizen  
1ste NK Bemmelse Dweildag  
2de Groenlo  
   
2016 2015
1ste Hengelse Dweildag 1ste Nk Bemmelse Dweildag
1ste NK Bemmelse Dweildag 1ste Jeroen Bosch Festival
1ste Dweildag Halle (BE) 4de  Groenlo (+ Gezelligheidsprijs)
1ste EURO Bösel Internationale Musiktage (DE)   
1ste Sneeker Dweildag  
2de Groenlo  
   
2014 2013
1ste ONKD Leidschendam 2de  ONKD Leidschendam
1ste Stoppelheane festival 3de  Nk Bemmelse Dweildag
3de Sneeker Dweildag 10de Groenlo
   
2012 2011
1ste Nk Bemmelse dweildag (M) 1ste Dweilwedstrijd Zoelen
1ste ONKD Leidschendam 1ste Dweildag Mijdrecht
1ste Sneeker Dweildag 7de Groenlo
7de Groenlo   

Projecten

 

De Útlopers pakken het graag groots aan en durven te dromen over meer dan alleen muziek maken.

Eind 2013 schafte de band hun eigen bus aan. Een ideaal vervoersmiddel om met z’n allen -inclusief instrumenten- van A naar B te komen. De bus is een waar rijdend kunstwerk met daarop de kleuren en het logo van de Útlopers en op het dak -natuurlijk- de Friese vlag.

Begin 2016 volgde wederom een grote mijlpaal voor de Útlopers. Een langgekoesterde wens ging in vervulling door de aankoop van een eigen pand. Dit pand werd nieuw gebouwd aan de rand van Sneek en doet dienst als repetitieruimte, vergaderruimte en natuurlijk als stalling voor de bus.

Omdat de Útlopers trots zijn op wat ze doen, willen zij graag mensen bij hen betrekken. De Útlopers treden vaak op tijdens feesten, maar wat is er nu leuker om zelf een feest te geven? In 2014 startten ze het Útvolgers-project op, waarbij mensen Útvolger (volger van de Útlopers) kunnen worden. Deze mensen krijgen tweemaal per jaar een clubblad, mogen mee naar dweildagen waar de Útlopers aan deelnemen én zijn uitgenodigd voor het jaarlijkse Útvolgersfeest. Het bleek een schot in de roos.

De teller staat op meer dan honderd Útvolgers en jaarlijks krijgen de Útlopers een kleine tweehonderd mensen op de been tijdens het Útvolgersfeest. Een aantal dat overigens nog steeds groeit. 

De Útlopers zijn meer dan alleen muziek maken. De Útlopers zijn ontstaan uit de passie voor mensen vermaken en de onuitputtelijke wil om het onmogelijke mogelijk te maken, zowel op muzikaal als op organisatorisch gebied. Deze passie en wil gelden als kernwaarden van de Útlopers en dat heeft z’n uitwerking op alles wat de band doet.